Bouwdorp Veghel in hout – hier vind je alle

informatie!:

Bouwdorp Veghel in hout – programma 2017:

Opening van het bouwdorp op maandagmorgen 21 augustus.

Het programma met activiteiten verschijnt een paar weken voordat het bouwdorp begint.

Programma 2016, start maandag 29 augustus 2016:

Het bouwdorp wordt gehouden op het evenemententerreinaan de Knokert. De openingstijden zijn als volgt: maandag ,dinsdag en woensdag vanaf 9.30/9.45 tot 16.00. Donderdag vanaf 9.30/9.45 tot 14.00. Daarna van 18.00 tot 23.00 in verband met avondprogramma.

Maandag 29 augustus zijn de kinderen welkom vanaf 9.30. Die dag sluiten we om 16.00. De kinderen gaan deze dag timmeren aan hun hut. Ze hoeven alleen maar een hamer mee te brengen, spijkers en zagen hebben we genoeg.

Opening bouwdorp.
Het bouwdorp zal dit jaar worden geopend door burgemeester Adema samen met Anouk, Niels en Inge van Heeswijk. Deze drie kinderen waren de eerste drie kinderen die zich hadden hadden aangemeld, ze doen dit jaar ook pas voor de eerste keer mee en ze wonen heel dicht bij het Julianapark. De opening zal rond half tien plaatsvinden, waarna de kinderen kunnen gaan bouwen. Vorig jaar kregen we van de gemeente een hele grote hamer, die zullen we dit jaar gebruiken bij de opening.

Veghel in Hout is dit jaar voor het eerst in het Julianapark in het centrum van Veghel. De afgelopen jaren vond het bouwdorp plaats in het buitengebied van Veghel op De Knokert.

Dit jaar gaan we het bouwen van de hutten anders regelen:
Via de hoofdingang bij de Bernadetteschool gaan de kinderen via het pad bij het dierenparkje naar het vlakke gedeelte van het Julianapark. Daar staan de pallets reeds in rijen opgesteld. Er zijn elf rijen, tussen die rijen met pallets kunnen de kinderen bouwen.

De kinderen gaan via drie ingangen het bouwterrein op en ieder groepje kinderen krijgt door een vrijwilliger een bouwplek aangewezen. De grootte van de bouwplek hangt af van de grootte van de groep kinderen.  Als alle groepjes kinderen een bouwplek hebben gekregen, wordt het signaal gegeven dat er kan worden gestart. In elke rij staan ook vrijwilligers die de kinderen gaan helpen met bouwen.

De kinderen hoeven dit jaar dus niet te sjouwen met de pallets, want ze mogen gebruik maken van de pallets die in hun vak staan. De kinderen krijgen deze dag de lunch aangeboden van het bouwdorp. Hebben de kinderen grote trek ,dan is een extra boterham fijn. Elke dag zijn er genoeg momenten dat de kinderen kunnen drinken.

Bouwdorp Veghel in hout - Huttenbouw heerlijk buiten
Bouwdorp Veghel in hout – Huttenbouw heerlijk buiten

 

Bouwdorp Veghel in hout – algemene informatie:

Het bouwdorp is een kindervakantieweek in Veghel. In de laatste week van de grote vakantie kunnen de kinderen een hele week genieten van heel leuke activiteiten. Kinderen van 5 tot en met 13 jaar mogen deelnemen aan deze week. De hoofdactiviteit is bouwen van een hut waarin ze mogen blijven slapen.

Om toegang te krijgen tot het bouwdorp moeten de kinderen een bouwdorpkaart hebben. Via de pers en flyers wordt bekend gemaakt wanneer de verkoop van kaarten is. Op de kaart staan alle gegevens van de kinderen, deze gegevens zijn bekend bij de administratie van het bouwdorp. De administratie van het bouwdorp is gevestigd in een keet die op het terrein staat. Vanaf dinsdag zijn er dagkaarten te koop voor de jongere kinderen.

Bouwen van een hut:
Het begint op maandagmorgen met het bouwen van een hut van pallets. De kinderen hoeven alleen een hamer mee te brengen, voor spijkers en hout wordt gezorgd. De kinderen mogen zelf hun eigen groepje maken , leeftijd maakt daarbij niet uit. De kinderen worden in drie leeftijdsgroepen ingedeeld en hebben daarbij hun eigen kleur bouwdorpkaart. Deze kaart moeten de kinderen altijd bij zich hebben, want daar staan alle gegevens van het kind op. Voor jonge kinderen is het wel belangrijk dat u als ouder op maandagmorgen mee helpt met het bouwen van de hut. Als eenmaal het geraamte van de hut staat, dan kunnen de kinderen goed vooruit. Er lopen vrijwilligers rond om te helpen maar met honderden kinderen op het terrein is een helpende hand altijd fijn.

Eten en drinken:
De kinderen krijgen van het bouwdorp elke dag eten en drinken. Dat kan variëren van broodje worst tot een pannenkoek. Voor de echte grote honger mogen de kinderen gerust een extra boterham meebrengen. Het eten en drinken is voor de kinderen en niet voor de ouders.

Activiteiten:
Naast het bouwen van hutten krijgen de kinderen allerlei activiteiten waaraan ze kunnen deelnemen. Ze mogen daarbij zelf hun keuze maken. Voor deze activiteiten,kijk naar het programma van dit jaar. Het hoogtepunt van het bouwdorp is het slapen in je eigen hut. Daarvoor wordt de hut ingepakt in plastic en mogen ze blijven slapen van donderdag op vrijdag. Daarvoor is toestemming nodig van de ouders.

Bouwdorp bezoeken:
Iedereen mag het bouwdorp bezoeken. Het terrein is helemaal afgesloten en er is één poort. Zonder begeleiding van een volwassene mogen de kinderen het terrein niet verlaten. Het oudercafé is voor bezoekers maar ook voor die ouders die graag op het terrein blijven maar tussendoor een kop koffie wil drinken of iets lekkers willen eten.

Veiligheid:
We vinden veiligheid heel erg belangrijk. Het terrein is helemaal afgezet en kinderen kunnen zonder een volwassene niet naar huis. Op het terrein is een verkeerslicht aanwezig, via het verkeerslicht geven we aan als er storm of heel veel regen op komst is.

Rode kruis:
Het Rode Kruis zorgt ieder jaar weer voor het ziekenhuis binnen Veghel in Hout. Ieder jaar weer zien we dezelfde mensen weer terug komen. Met hun ruime ervaring staan ze het bestuur bij in allerlei zaken. In het weekend vóór het bouwdorp wordt de caravan gebracht, daar kunnen kinderen maar ook volwassenen een pleister komen halen als ze zich gestoten hebben. Sinds een aantal jaren doen ook een aantal jeugd ehbo-ers mee voor de kleinere ongelukjes.

Gebeuren er ernstige ongelukken dan hebben we een telefoonverbinding met een huisarts. In ernstige gevallen zal er altijd contact met de ouders worden opgenomen. Het is daarom belangrijk dat de kinderen hun bouwdorpkaart bij zich hebben met de nodige gegevens. We zijn ieder jaar weer heel blij als het Rode Kruis haar tenten binnen het bouwdorp heeft opgeslagen.

Bouwdorp Veghel in hout – advies voor huttenbouwers:

Als je een hut gaat bouwen op het terrein, dan moet je op de volgende dingen goed letten.

  • Zorg voor een goede vloer, zodat je goed kunt gaan slapen.
  • Begin daarna aan de wanden, zet die recht overeind en timmer die goed vast.
  • Maak een goede ingang van je hut, voor deze ingang mag geen deur komen. De ingang van de hut is richting het grasveld rechts van het terrein.
  • Je mag bankjes, vlaggen etc maken, maar zet die los van de hut. Na het inpakken, worden die weer terug gezet.
  • Je mag een spits dak maken, maar maak het niet te gek. We moeten het ook nog inpakken.
  • Als je gaat slapen op de eerste verdieping dan moet daar een ingang gemaakt worden, je zorgt voor een trap die je los tegen de hut zet.
  • De hut mag bestaan uit de begane grond en één verdieping. Je mag er gerust een terrasje bij maken.
  • Zorg dat de afstand tot de andere hutten ongeveer 80 centimeter is.
  • Maak geen verstopplaatsen in je hut.
  • Als je iets niet zeker weet, vraag het dan aan de vrijwilligers die rond lopen.

Bouwdorp Veghel in hout – links:

De facebook pagina vind je hier: Veghel in hout op Facebook

De website vind je hier: Veghel in hout op internet.