10 slimme huttenbouw tips als boekje in PDF formaat.Slim huttenbouwen: 10 tips! 

Lukt een klus soms niet helemaal zoals je wilt? Werk slim: Lees deze 10 tips over materialen, gereedschap en handige manieren om je klus te doen!

Bekijk de 10 tips hier als boekje in PDF formaat. Of lees de inhoud van het boekje op deze pagina:

Andere interessante pagina’s:

Tip 1: Eerst denken, dan doen… Maak een plan voor je hut! 

Van pallets en ander oud hout een hut bouwen is best lastig. Soms is er ook een thema zoals boerderij,
circus of ridders. Jouw groep wil natuurlijk de mooiste hut bouwen!…

Begin dan niet allemaal apart te bouwen maar ga even bij elkaar zitten en overleg. Maak een rondje en laat iedereen in het team zijn of haar idee kort delen. Luister goed naar de anderen en maak samen een plan. Weet je wat je wilt gaan bouwen? Bedenk dan samen hoe je het gaat doen. Kijk ook hoeveel materiaal er is. En spreek af wie wat gaat doen, dat werkt het fijnst samen!

Tip 2: Wat voor materialen zijn er?

Je krijgt vast spijkers, pallets en ander hout van de leiding. Soms mag je zelf ook verf en ander materiaal om de hut te versieren meenemen. Vaak zijn er veel pallets en niet zoveel
ander hout. Gelukkig kun je van pallets planken maken. Natuurlijk hout (van een boom) heeft een ‘draad’. Dit is de richting zoals de boom groeide. Dit kun je zien aan de draad van het hout. 
Dwars op de draad zagen gaat het makkelijkst! Hout splijt makkelijk in de richting van de draad.

Spijkers zijn meestal ‘draadnagels’. Want ze zijn gemaakt van ijzerdraad. Hierbij is er in de fabriek een puntje aangemaakt en een kop op geperst.

10 slimme huttenbouw tips als boekje in PDF formaat.Bij pallets zijn de planken soms ook vastgemaakt met nietjes. Deze hebben meestal geen kop en zitten vaak diep in het hout. Gebruik spijkers van de juiste lengte: niet te kort (lang genoeg om 2 dingen aan elkaar te maken) en niet te lang (zodat er geen gevaarlijke punt uitsteekt!).

Tip 3: Welk gereedschap is handig?

  • Een koevoet om planken los te wrikken. Met een koevoet kun je ook grote spijkers uittrekken als je ermee onder de kop kunt komen. Een spijkertrekker lijkt een kleine koevoet. Met een nijptang heb je minder kracht maar kun je spijkers preciezer uittrekken.
  • Een hamer. Met een gewone rechte hamer (bankhamer) kun je spijkers inslaan. Voor een kleine spijker neem je een lichte hamer. Meestal krijg je bij huttenbouw juist vrij grote spijkers, dan is een wat zwaardere hamer fijn, anders gaat je spijker bijna niet het hout in. Er zijn ook klauwhamers, daar kun je ook spijkers mee uittrekken. En klauwhamers zijn meestal iets zwaarder, ideaal voor huttenbouw dus.
  • Een zaag, liefst scherp, met korte en rechte tanden, daarmee kun je het makkelijkst hout afkorten. Kies een zaag die zo goed mogelijk in je hand past. Bot gereedschap lijkt misschien veilig maar is gevaarlijker omdat je dan te veel kracht moet zetten.
  • Een rolmaat of een duimstok en een dik potlood of stift.Hiermee kun je eerst iets opmeten en aftekenen voordat je het zaagt of timmert. Sommige zagen zijn zo gemaakt dat je er handig mee kunt aftekenen.

Tip 4: Hoe werk je slim en veilig?

  • Werk samen en help elkaar. De een houdt vast en de ander zaagt of timmert. Pas op dat je de ander niet raakt!
  • Zorg dat de plek rond je hut netjes is. Leg hout en pallets bij elkaar. Sla spijkers die uitsteken krom of haal ze uit het hout.
  • Houd beide handen uit de richting waarin je kracht zet. Meestal betekent dit achter je gereedschap. En het kan ook betekenen dat je je handen naast het gereedschap houdt, zoals bij zagen.
  • Maak een werkbankje, dan heb je een wat hogere en stevige basis om te zagen of timmeren. Dit kan met een stapeltje pallets of door 2 halve pallets als poten en 1 hele pallet als blad voor een tafel te gebruiken.

 Tip 5: Hoe kun je goed zagen? Houd je hand naast de zaag

  • Meet eerst af hoe lang het moet worden. Als je meer dezelfde planken nodig hebt is het slim om met de eerste plank alle volgende planken af te tekenen. Zo hoef je niet steeds opnieuw te meten.
  • Zorg dat je het hout stevig vastzet. Zet je voet erop of laat iemand het vasthouden. Laat je plank bijvoorbeeld steunen tegen een vaste plank van een pallet. Zaag kort bij de ondersteunde plek.
  • Als je een plank zaagt dan kun je die het beste plat leggen. Zaag met lange streken en gebruik zoveel mogelijk de volle lengte van je zaag. Dat gaat beter en sneller dan zagen met korte haaltjes.

Tip 6: Handige timmer-trucs: Timmeren: houd de hamer achteraan het handvat vast.

  • Timmeren is vooral goed kijken: vooraf en terwijl je bezig bent. Zie je dat je spijker krom gaat? Stop dan en trek hem eruit of sla hem op tijd weer recht. Het heeft geen zin om de spijker plat op het hout te slaan.
  • Houd je hamer achteraan het handvat vast.
  • Sla je spijker schuin, dat is steviger.
  • Stuur goed tijdens het timmeren: sla niet recht op de kop van de spijker maar maak een ‘schuivende slag’ in de richting waar de spijker heen moet.
  • Splijten van het hout voorkom je door je spijker niet teveel bij de rand van de plank te slaan en door eerst met de kop van een spijker dwars over de draadrichting van het hout een deukje in het hout te maken.

Tip 7: Hoe maak je handig losse planken van pallets?

Hoe maak je handig planken van pallets

Kies de meest geschikte pallets, met hout dat niet te snel splijt en spijkers waar je bij de kop kunt zodat ze makkelijker uit te trekken zijn.

Manier 1: Wrik de plank op zoveel mogelijk plekken een stukje los. Sla de plank dan weer terug op de pallet zodat de spijker koppen uitsteken. Trek de spijkers eruit. En de plank is los!

Manier 2: Trek de plank helemaal van de pallet af door te wrikken. Nu zitten de scherpe spijkers nog in de plank. Draai de plank om en sla de spijkers een stukje terug. Nu kun je ze eruit trekken.

Manier 3: Als wrikken niet lukt, probeer dan om de spijkers direct uit het hout te trekken. Gebruik hiervoor de nijptang of spijkertrekker en sla die met je hamer scheef onder de kop van de spijker. Als de kop van de spijker niet goed uitsteekt, dan kun je soms de spijker van de andere kant iets terug slaan.

Manier 4: Zaag plankjes tussen de blokken van de pallet uit.

Tip 8: Hoe bouw je met pallets een stevige muur?

  • Gebruik pallets die zoveel mogelijk dezelfde maat hebben. Maak aan de onderkant van je pallet een plankje in de breedte zodat hij stevig staat. Timmer meerdere pallets aan elkaar met losse planken.
  • Je kunt de hoeken extra stevig maken door een schuine plank. Driehoeken zijn supersterk!

Tip 9: Hoe maak je een dak?

  • Zorg dat de muren niet plat kunnen klappen. Maak daarom schuine verbindingen tussen dak en muren en tussen de muren onderling zodat je hut stabiel is.
  • Een plank is rechtop veel sterker dan plat, gebruik planken voor je dak daarom vooral verticaal.
  • Ga pas als je zeker weet dat je hut helemaal stevig is in de hut zitten en het dak op!

Plank Recht vs Plat

Tip 10: Bescherm je voeten goed tegen spijkers in je voet!

Draag veiligheidsschoenen of gebruik veiligheidszooltjes! De zooltjes zijn super sterk en passen in je eigen schoenen! Wees slim en denk hieraan want een spijker in je voet kan heel veel pijn doen. Soms langdurig.

Veilige voeten zooltjes beschermen goed tegen spijkers in je voet

Meer tips voor huttenbouw organisaties!:

Bekijk deze pagina met verzamelde veiligheidstips om de veiligheid tijdens huttenbouw evenementen te verhogen!