Leuke klus ideeën voor kinderen om zelf te timmeren:

Kinderen die zelf timmeren, zagen, verven, lijmen, heerlijk toch? Wat zijn leuke doe-het-zelf onderwerpen voor kinderen en hoe maak je die? Bekijk op deze pagina diverse voorbeelden!

En hoe klus je handig? Bekijk hier een leuk mini boekje met 10 tips om slim te klussen, gericht op huttenbouw!

Bekijk hieronder diverse leuke kinder klussen: Heb je ook een leuk voorbeeld? Stuur ons alsjeblieft je kinder klus idee en we voegen het toe!

Een gitaar:

Je kunt zelf allerlei muziek instrumenten maken die het echt doen! Deze gitaar is zelf getimmerd en er komt best mooi geluid uit!

Een blaaspijp:

Heel bekend natuurlijk, en het blijft leuk om te maken en om mee te spelen! Van een stukje PVC buis maak je met een ijzerzaag of broodmes eenvoudig een buis van de juiste lengte. Met blankband, het liefst in verschillende kleuren, maak je de buizen aan elkaar. Je er kunt erwten, propjes (een stukje papier dat je in je mond tot natte propjes maakt) of van papier gedraaide pijltjes mee schieten. Pas alleen wel op je ogen en schiet geen pijlen op elkaar, tenzij je een (vuurwerk) bril opzet natuurlijk.

Een hondenhok:

Bij de zaagafdeling van Gamma kregen we wat spaanplaat en ander plaatmateriaal gratis mee. Dat kan prima als planken voor een klus gebruikt worden! Dezelfde week vertelde de juf op school dat ze een nieuwe hond heeft. Één en één is twee, een nieuwe klus was bedacht: een hondenhok! Het is op zich makkelijk om te maken. Maak een tekeningetje met de juiste maten. Meet en teken het af. Zaag de planken op maat (met een decoupeerzaag met veiligheidsbril op en volwassen hulp of met een handzaag gaat bij spaanplaat ook prima). Vastzetten met kleine spijkertjes en houtlijm. Daarna verven en je zelfgemaakte hondenhok is klaar! Tip: het is beter om eerst alles te zagen en pas daarna te timmeren. Wij moesten de bodem van het hok nog zagen toen de muren al vastgemaakt waren 🙂 En een 2e tip: het is beter om de voorkant breed te maken en de zijkanten daar aan de binnenkant tegenaan te maken. Dat ziet er van voren mooier uit. En dan ligt het dak beter op de zijkanten. Dat is voor de volgende keer 🙂

VeiligeVoeten Reclame Banner KlusKids pagina

Een zeepkist:

Met de wielen van een oude kinderwagen kun je vrij eenvoudig een zeepkist maken. Het maken is leuk en als hij klaar is kun je er ook nog uren mee buitenspelen! Wedstrijden met vriendjes, laat je trekken door een fiets,… Allemaal heel leuk! Een beetje zoals de Red Bull zeepkisten race 🙂

Een vogelhuisje:

Dit vogelhuis en is volledig zelf gemaakt. Wat hout (in dit geval van een oude schuttingplank zodat het hout buiten lange tijd goed blijft), een zaag, hamer en spijkers en kinderen kunnen zelf een vogelhuisje maken! En het leuke is dat dit huisje nog bewoond is ook! Er kwamen al vrij snel 2 roodborstjes die er hun nest in gebouwd hebben. De eieren zijn inmiddels uitgebroed en de jonge vogeltjes worden continu gevoerd! (daarom durf ik er voor de foto niet te dicht bij te komen 🙂 ).

En jonge vogeltjes in de tuin was zo leuk dat we nu nog drie extra zelfgemaakte vogelhuisjes in de tuin hebben. Allemaal met een ander ontwerp. Eentje is van een stukje regenpijp gemaakt, met houtjes op de onder en bovenkant. Het gat is met een “speedboor” gemaakt. De ander is gewoon weer van houten planken gemaakt. En het derde ontwerp is van een mok die tegen een plankje is gelijmd. Het gat in de mok is ook met een speedboor gemaakt, om de scherpe randen (onze mok was van metaal) te verzachten hebben we hier veel tape overheen geplakt. Draag altijd een veiligheidsbril als je gaat boren!

En hierbij “the making of” het vogelhuisje linksboven. Zowel het huisje als de foto’s zijn door mijn zoon en zijn vriendje zelf gemaakt! Het viel ze op dat de werkjes steeds aan deze pagina worden toegevoegd en ze wilden een handje helpen 🙂

Een plantenbak voor je moestuin:

Waar laat je al die plantjes uit de moestuintjes van Albert Heijn? Daar timmer je natuurlijk zelf een plantenbak voor!:

Of je zet ze gewoon in de plantenbak van je ouders… Maar dan natuurlijk wel met een speciaal irrigatie systeem zodat bij elke soort regenval de juiste hoeveelheid water bij de plantjes komt! 🙂

Een knikkerbaan met knikker pot:

Deze knikkerbaan met knikker pot is bij alle kinderen uit de buurt zeer populair! Ze noemen hem “de spinner”. Door de elastieken lijkt de knikkerbaan ook een beetje op een flipperkast. En zelf getimmerd en gezaagd uiteraard. Misschien wordt hij daarom wel veel beter gebruikt dan gekocht speelgoed, het is een eigen creatie waar zelf moeite voor gedaan is en dat speelt blijkbaar het leukst!

Een air hockey tafel:

Ook een air hockey tafel blijk je prima zelf te kunnen maken! Het hout was gevonden: de dunne hardboard platen van een reclame bord zoals dat wel eens om een lantaarnpaal zit bleken perfect om zelf een air hockey tafel mee te timmeren. De hardboard platen zijn op elkaar gemaakt met een paar centimeter ruimte er tussen. Vervolgens is één kant vol kleine gaatjes geboord. De andere kant heeft één iets groter gat precies op maat om de lucht in te blazen. Sluit een electrische pomp (die je misschien hebt om je rubber boot op te blazen?) aan en de tafel werkt echt! Als puck gebruikten we een aantal op elkaar gelijmde CDs (die mochten bij ons weg). En de handvaten voor beide spelers maak je zo door een mooie tak van de juiste dikte te zoeken, kort af te zagen en op een stapeltje CDs (nog meer CDs die opgeruimd konden worden 🙂 ) te lijmen. Het tafelblad legden wij op de workmate zodat de lucht van onder aangevoerd kon worden.

Een ridderschild:

Echte ridders timmeren hun schild natuurlijk zelf! En als het timmeren klaar is kun je het ook nog mooi verven. Bij gebruik van stevig hout wordt het schild best zwaar dus je traint ook nog eens je arm spieren als je daarna met het schild speelt 🙂

Een draagstoel:

En als je dan toch ridder bent kun je je af en toe net zo goed laten dragen! Waarom zelf lopen als 2 knechten je kunnen tillen? Deze draagstoel was zo gemaakt… je kunt vast nog allerlei verbeteringen verzinnen die leuk zijn om te maken!

Een mini skateboard:

De assen van dit skateboard zijn gemaakt van saté prikkers dus je kunt er niet op staan! Maar onze cavia heeft er wel (heel voorzichtig) een ritje opgemaakt en hij rijdt goed! En vooral: het was weer een hele leuke klus om te doen!

Een delta vlieger:

Ook een origineel idee, een delta vlieger! Echt vliegen is niet gelukt maar de kracht van de wind was duidelijk te voelen. Gemaakt met bamboe, een stuk doek en heel veel tape 🙂 :

Een spandoek of reclame bord:

Af en toe wil je iets gewoon heel duidelijk maken. Dan is een spandoek of reclame bord natuurlijk handig! En ook weer makkelijk en leuk om zelf te maken!

Een gereedschapskist:

Het timmeren van een eigen gereedschapskist is ook leuk! En zo kun je je eigen gereedschap na iedere klus netjes opruimen. De voorbeeld kist heeft een slotje zodat het gereedschap veilig kan worden opgeborgen:

Een gereedschapsbord:

Maak je eigen gereedschapsbord. We vonden een dikke plaat hout bij het grofvuil en hebben die op maat gezaagd en mooi geverfd. Vervolgens hebben we er voor veel gebruikt gereedschap vaste plekken op aangebracht met schroeven als ophanghaakjes. Tot slot hebben we tot gereedschapsbord omgetoverde plank op de muur achter onze werkbank vastgemaakt. Het was een leuke klus, ziet er mooi uit en is gelijk handig om onze werkplek netjes te houden!

 

Een grote slag hamer:

En als je zelf een gereedschapskist maakt is het natuurlijk ook leuk om je gereedschap zelf te timmeren! Een slaghamer is altijd handig. Al past deze slaghamer natuurlijk niet in je zelf gemaakte kist 🙂 Alleen gebruiken als er geen mensen in de buurt zijn!

Een vlot:

Zelf een vlot timmeren en daarmee echt varen blijft heel leuk natuurlijk! En spannend om te testen of het vlot al vaart, vaak zijn meerdere verbeterstappen nodig om het vlot goed te laten varen 🙂 Het hebben van je zwemdiploma’s is een vereiste voor alle kapiteins natuurlijk!

 

Een hut:

En natuurlijk gaat het er niets boven het timmeren van je eigen hut! En het is wel heel leuk als dat kan met allerlei vriendinnen en vrienden van school, sport en uit je wijk of dorp! Doe jij al mee aan huttenbouw? Klik hier voor een overzicht van alle ons bekende huttenbouw organisaties in Nederland!

Een luidspreker rugtas:

Je komt ze (gelukkg) niet zo vaak tegen en toch, de jeugd is er gek op: de luidspreker rugtas. Een zelf gemaakte gettoblaster dus. Hiervoor heb je wel wat bijzondere spullen nodig zoals een oude rugtas en luidspreker. Een klein versterkertje is voor een paar Euro via internet gekocht. En dit werkt op een powerbank! Met dank aan onze (elektro)technische opa die bij deze klus meer dan geholpen heeft! 🙂

Wat denk je van een boek met kinder klus ideeën? Met voorbeelden voor kinderen om te klussen stapsgewijs beschreven.

We hebben het idee om diverse klus ideeën in stappen uit te leggen en deze voor download aan te bieden. Het eerste onderwerp is af: een beschrijving in 12 stappen hoe je met een blokje hout en wat latjes je een eigen Frankenstein monster maakt! Dat is een paar uur heerlijk zagen, timmeren, verven en lijmen voor de kids!

Download hier een duidelijk stappenplan om zelf een Frankenstein van hout te maken!

 

Download stappenplan om zelf een Frankenstein van hout te klussen. Klus ideeën voor kinderen!
Links op de afbeelding zie je de Frankenstein van hout zoals hij kan worden als je de uitleg van 12 stappen volgt. En rechts zie je een voorbeeld pagina met uitleg zoals je die kunt downloaden.

Laat ons weten wat je hiervan vindt alsjeblieft!:

  1. Vind je een boek met klus ideeën voor kinderen een goed idee?

  janee

  2. Welke klus onderwerpen lijken je leuk?

  3. Zou je een boek met deze onderwerpen kopen? (vrije tekst)

  4. Wil je een bericht ontvangen als het boek klaar is? Vul dan hier je email adres in!:

  5. Ik ben klaar met invullen!:

  ja

   

  Een katapult:

  Het volgende klus idee voor kinderen dat we zullen toevoegen is een katapult. De katapult is nog niet helemaal af, hierbij alvast de eerste helft: En het is alvast een leuk idee! Een katapult heeft in ieder geval een sterke basis nodig, daar gaan we een pallet voor gebruiken!… De rest volgt snel! 🙂