De veiligheidszool van VeiligeVoeten: overzichtsafbeelding voor de pagina met uitgebreide informatie over de anti-perforatie zooltjes.

Doel van de veiligheidszool

Het doel van onze veiligheidszool is om de voeten op effectieve wijze te beschermen. Onze inlegzooltjes bieden bescherming in ruig terrein en tegen scherpe objecten zoals rotsen, stenen en spijkers. Onze zooltjes zijn voor gebruik in de eigen schoenen in situaties waar een investering in veiligheidsschoenen of bergschoenen niet loont. De zooltjes zijn ook perfekt voor watersporters en duikers die hun waterschoenen of duikschoenen extra veilig willen maken!

Materiaal en bescherming

De veiligheidszool is gemaakt van een textiel uit meerdere lagen dat met aramide vezels is versterkt. Een bekend voorbeeld van aramide is kevlar zoals dat in kogelvrije vesten wordt gebruikt. Het materiaal is perfect voor veiligheidszolen omdat het flexibel is met een zeer moeilijk doordringbare structuur. De bescherming is even goed of beter dan die van stalen inlegzolen.

De inlegzooltjes worden speciaal voor ons in Europa geproduceerd door een gerenommeerde partij in de veiligheidsschoenen industrie. Het gebruikte materiaal is conform de EN12568 norm (anti-perforatie en anti-punctuur) bij verwerking in veiligheidsschoenen voor volwassenen. Merk op: deze norm is niet van toepassing op het gebruik als losse inlegzool*. Uit onze eigen tests met kinderen tot 50 kilo blijkt dat de losse inlegzooltjes de voeten zeer effectief beschermen. We hebben het uitgebreid getest, onder andere met een drukmeter.

Kopen van de zooltjes

De zooltjes worden verkocht door diverse winkels en huttenbouw organisaties waarmee we samenwerken. De verkooppunten staan op de productpagina van de veiligheidszooltjes. De zooltjes kosten €11,00 per paar tot en met schoenmaat 42 en €12,00 voor grotere zolen tot en met maat 47. Deze prijzen zijn inclusief 21% BTW.

Praktijk ervaring met de veiligheidszooltjes

We hebben meer dan 25.000 paar zooltjes verkocht en de reacties zijn 100% positief. De zooltjes hebben een aantal kritische tests van twijfelaars volledig doorstaan. Menig twijfelaar is daarmee zelfs bewonderaar geworden 🙂 … Een groep brandweerduikers gebruikt de zooltjes al vele jaren naar volle tevredenheid. En bij 2 timmerdorpen heeft de EHBO alle verwondingen door spijkers in de voet over de jaren bijgehouden en vergeleken. Door het gebruik van zooltjes (bij ongeveer de helft van de kinderen) is daar een enorme daling in verwondingen geregistreerd. En er zijn géén verwondingen bekend bij kinderen die de zooltjes gebruiken! De veiligheid blijft echter altijd een eigen verantwoordelijkheid! Lees hier wat onze klanten van de veiligheidszooltjes vinden.

Gebruik van de veiligheidszooltjes en maatvoering

Het gebruik van de zolen kan zowel met de opdruk aan de bovenkant als aan de onderkant. Welke kant naar boven gericht is als de zool in de schoen ligt maakt voor de bescherming geen verschil.

De schoenzooltjes worden in maat 42 of maat 47 geleverd en kunnen met een scherpe schaar worden bijgeknipt tot de gewenste maat zodat ze goed in de eigen schoenen passen. De zooltjes hebben een dikte van minder dan 2 millimeter. Het materiaal van de inlegzool is zacht, comfortabel en zeer flexibel. De beschermende zool past ergonomisch zo goed dat je nauwelijks merkt dat deze in je schoenen zit. De zool kost wel wat hoogte in de eigen schoen, dit is bijna nooit een probleem maar als de eigen schoen al krap zat dan voel je dat wel, dan is het wellicht beter om een andere schoen met de zool te gebruiken.

Zoals je op de afbeeldingen hieronder ziet is maat 47 in lengte 3 centimeter groter en in de breedte 0,5 tot 1,2 centimeter breder. De breedte is op het breedste en op het smalste stuk van de zool gemeten:

Als de veiligheidszooltjes zo sterk zijn, hoe kan het dan dat je ze wel op maat kunt knippen?

Er is een verschil tussen drukbelasting (door bijvoorbeeld de punt van een spijker) en de snijbeweging van een schaar. Bij de puntbelasting van een spijker wordt druk uitgeoefend op het weefsel, waarbij alle vezels samenwerken om die druk te weerstaan. Dit heeft ook te maken met de speciale gelaagdheid van het zooltje. Hoe dikker het zooltje (hoe meer lagen) hoe groter de puntbelasting mag zijn. Eén papiertje doorscheuren gaat gemakkelijk, maar probeer maar eens een telefoonboek!

De aramide vezels zijn heel erg sterk, maar als je een voldoende scherp mes hebt (of een schaar) dan zijn ze te snijden (snijbeweging).  Bij het snijden of knippen van de veiligheidszooltjes beweeg je de scherpe kant er vele keren langs. Bij een schaar wordt het materiaal samengeknepen en de snijkanten van de schaar snijden daardoor eigenlijk vezel voor vezel. Het knippen is met een gewone schaar met de nodige moeite te doen, maar het gaat niet gemakkelijk. Als je veel zooltjes wilt knippen dan heb je eigenlijk een speciale schaar nodig, of je kunt een normale schaar met een slijpsteen slijpen zodat de snijkanten een scherpere snijhoek (wighoek) krijgen. In de fabriek worden de zooltjes met een speciale scherpe snijdende pons op maat gemaakt.

Schoonmaken van de veiligheidszolen

De zolen kunnen op een voorzichtig programma in de wasmachine gewassen worden:

Voordelen van de veiligheidszooltjes

  • Hoge bescherming van het voetoppervlak, tegen scherpe voorwerpen zoals spijkers;
  • Maximale flexibiliteit en comfort;
  • Past goed in de eigen schoenen;
  • Nauwelijks extra gewicht in de schoen (43 gram);
  • Thermo- en electro-isolatie.

Foto’s van de veiligheidszooltjes:

Meer foto’s van de veiligheidszooltjes:

Klik hier: Veiligheidszool maat 42Veiligheidszool maat 47.

* = Onze veiligheidszool beschermt tegen spijkers en andere scherpe objecten bij normaal gebruik. Tot nu toe is ons na 25.000 verkopen nog geen enkel geval bekend waar een scherp object door de zool is gekomen. En we geven geen garanties: het risico op verwondingen blijft sowieso een eigen verantwoordelijkheid. Met normaal gebruik wordt bedoeld dat in het scherpe object gestapt wordt. Expres over scherpe voorwerpen lopen en springen of stampen op scherpe objecten wordt sterk afgeraden. Laboratorium tests met anti-perforatie inlegzolen van textiel composiet materiaal tonen aan dat de geboden weerstand gelijk aan- en in sommige gevallen groter dan- die van stalen schoenzolen is. Zodra een stalen schoenzool is geperforeerd biedt deze geen verdere weerstand. Een textiel schoenzool blijft de perforatie van een spijker echter vertragen door de elastische en compacte structuur van het composiet materiaal. Bovendien is de bescherming beter bij spijkers van gemiddelde en grote diameter. De perforatie weerstand van het textiel is bij spijkers met een kleine diameter kleiner. Spijkers met een kleine diameter zullen echter vaak op de anti-perforatie schoenzool krom buigen en te kort zijn om tot de voet door te dringen of zullen slechts een kleinere verwonding veroorzaken.